Produkty zdrowe dla serca

Categories Zdrowe odżywianie
produkty zdrowe dla serca

Prawidłowo zbilansowana i zdrowa dieta bardzo pozytywnie wpływa na serce i układ krążenia, chroniąc organizm przed wieloma poważnymi chorobami. Warto włączyć do codziennego jadłospisu produkty spożywcze, które w określony sposób pomagają w utrzymaniu prawidłowej wagi oraz kontrolowaniu poziomu cholesterolu we krwi. Należy przy tym pamiętać, że dieta nie pozostaje jedynym elementem działań profilaktycznych. Równie istotna jest odpowiednia ilość aktywności fizycznej oraz snu.

Produkty zdrowe dla serca

Poziom złego cholesterolu LDL we krwi można zmniejszyć za pomocą steroli, związków organicznych obecnych chociażby w migdałach. Są one bogate również w tłuszcze jednonienasycone, które ułatwiają wydalanie złych frakcji z krwioobiegu. Aby zmniejszyć ryzyko wystąpienia choroby serca i kładu krążenia, warto spożywać także jabłka. Nawet jeden owoc dziennie pozwala na obniżenie stężenia cholesterolu LDL o znaczny procent, a także zatrzymanie procesu jego utleniania. Jabłka bogate są ponadto w błonnik zapewniający uczucie sytości, a jego wysoka zawartość bardzo pozytywnie wpływa na stan naczyń krwionośnych. Korzystne działanie wykazują również jagody. Dzięki zawartym w nich silnym przeciwutleniaczom, wątroba pobudzana jest do bardziej efektywnego rozkładu cholesterolu oraz tłuszczów.

Najlepsze zamienniki dla mięsa

Pełnotłusty nabiał, tłuste mięso oraz inne produkty pochodzenia zwierzęcego są niezwykle bogate w cenne białko. Z uwagi na wysoką zawartość cholesterolu, nie są jednak polecane osobom cierpiącym na choroby serca oraz doświadczającym innych problemów układu sercowo-naczyniowego. Warto zastąpić je przede wszystkim odtłuszczonym nabiałem oraz chudszymi gatunkami wędlin. Dla serca bardzo korzystne może być również wprowadzenie do jadłospisu roślin strączkowych. Są one w stanie dostarczyć do organizmu zarówno biało, jak i cenne witaminy z grupy B. Zamiennikiem dla produktów mięsnych mogą być również tłuste ryby morskie, na przykład łosoś. Zawierają dużo tłuszczów, jednak za sprawą kwasów omega-3 ich spożycie obniża poziom cholesterolu LDL.

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *